UVOD

December se zdi kot čaroben mesec, k čemur pripomore na tisoče bleščečih se lučk, ki osvetlijo naše domove, vasi, mesta ... V tem času na poseben način oživijo tudi učilnice in šolski hodniki. Učenci jih z brezmejno domišljijo okrasijo in tako nas spomnijo, da se koledarsko leto bliža koncu. V decembrskih dneh se na šolah zvrstijo številne dejavnosti in prireditve.

Na podružnični šoli v Črnečah, ki spada k OŠ Neznanih talcev Dravograd, smo se odločili, da bodo učenci 4. in 5. razreda v tem mesecu »BRALI POD ZVEZDAMI« ter na šoli celo prespali.

Vse se je pričelo z zavedanjem o čedalje slabšem branju otrok in njihovi motivaciji za branje. Ko sem v začetku šolskega leta svoje učence vprašala, če radi berejo, jih je prikimala le peščica, kar je vzbudilo v meni precejšnjo skrb. Bilo je jasno, da potrebujejo spodbudo za branje in da moje vsakodnevno prebiranje pravljic in drugih zgodb ne zadostuje.

No, pa je padla ideja poiskati vzornike branja tudi med tistimi, ki niso neposredno povezani z branjem, predvsem z namenom, da bi učenci spoznali, kako tudi odrasli z veseljem vzamemo knjige v roke in beremo.

PRIPRAVE SO POTEKALE ZELO USTVARJALNO

Že v novembru smo odposlali nekaj na roko napisanih vabil in zavrteli nekaj telefonskih številk. Vsi so nam izjemno hitro in prijazno potrdili obisk, kar nas je razveselilo.

Ko smo se pričeli zavedati, da bo mesec november kmalu naokoli in bodo gostje potrkali na naša vrata, smo se lotili okraševanja šole in ustvarjanja. Učenci so si izmislili čisto ta prave pravljice, izdelali zanimiva knjižna kazala, literarne sestavljanke in darilne škatlice, nazadnje pa so prišle na vrsto še voščilnice.

Končno je napočil težko pričakovani torek, 17. december. Ko se je stemnilo, so se učenci vrnili v šolo, vendar je bil vstop vanjo možen tokrat le s prav posebno vstopnico, seveda s knjigo, ki smo si jo prinesli za branje pred spanjem. Knjige smo odložili in odšli na nočni pohod po vasi z majhnimi laternami. Bilo je zares pravljično in ni čudno, da so se učenci počutili kot palčki iz Sneguljčice.

Ob vrnitvi v šolo smo si najprej privoščili topel čaj in piškote. Počasi so se nam pridružili povabljeni gostje: ravnateljica Marjeta Podgoršek Rek, pomočnica ravnateljice Blanka Vrhovnik, takoj za njo pa še gasilec Matej Stopar, policist Zlatko Roglšek, radijski napovedovalec Miran Vavče in na koncu še naša županja Marijana Cigala. Nekateri med njimi so prve štiri razrede obiskovali prav na tej podružnici.

˝BRALNI MARATON˝

Po prijetnem kramljanju z gosti je pričelo naše vznemirjenje vse bolj naraščati, saj je bil na vrsti ˝bralni maraton˝. Otroci so z zanimanjem prisluhnili gostom, ki so jim prebirali pravljice po lastni izbiri. Z njimi so se nato pogovorili tudi o tem, kako pomembno je postati dober bralec, saj nam branje sleherni dan še kako koristi. Učencem so zaupali, kako so v otroštvu tudi sami radi prebirali pravljice, jim prisluhnili in še danes kdaj pa kdaj z veseljem  posežejo po njih, čeprav so jih že zdavnaj zamenjali z drugimi literarnimi zvrstmi. Ga. županja nas je posebej razveselila s knjižnim darilom, saj je vsak od učencev prejel pravljico, nekaj pa jih je podarila tudi naši knjižnici. Ker pa je vedela, da nam je branje v večji užitek, če se lahko zraven še posladkamo, je poskrbela tudi za to ugodje. Cenjenim gostom smo se s skromnimi darilci zahvalili za njihov obisk in branje.

PRED SPANJEM SMO PREVERILI ŠE NAŠE LITERARNO ZNANJE

Učenci so se nato preizkusili še v literarnem kvizu, križanki, sestavljanki in igri spomin, pri kateri so iskali pare knjižnih junakov ter ugotavljali naslove pravljic. Šlo jim je presenetljivo dobro.

Ura je minila, kot bi mignil in napočil je čas za spanje. Seveda je bilo doživetje in vznemirjenje celotnega večera preveliko, da bi lahko takoj zaspali, zato so učenci vzeli v roke knjige, ki so jih dobili v dar in jih z zanimanjem listali. Za lahko noč sem jim prebrala  še pravljico Amy Hest Poljubček za lahko noč in že se je slišalo mirno, enakomerno dihanje.

JUTRANJE PRESENEČENJE

Zjutraj pa je učence pričakalo še eno presenečenje. V telovadnici so jih na lesenih lestvah čakali rdeči škornji iz blaga, napolnjeni s sladkarijami in knjižnimi sestavljenkami. Bili so jih nadvse veseli. Že takoj naslednji dan so me spraševali, kdaj bomo bralno noč spet ponovili.

VTISI UČENCEV

Neja, 5. razred: »Zelo mi je bilo všeč sodelovati v branju pod zvezdami. Najbolj všeč mi je bil kviz. Takšno bralno noč bi rada še kdaj doživela.«

Matic, 4. razred: » Zelo sem užival, ko smo skupaj brali knjige, ker so bile nekatere zelo zabavne. Učiteljico sem vprašal, če bi takšen bralni večer še kdaj ponovili.«

Asja, 4. razred: » Branje pod zvezdami mi je bilo všeč, ker so nam brali županja, policist, gasilec, radijski novinar, ravnateljica in podravnateljica. Všeč mi je bilo tudi zato, ker sem izvedela veliko novega in spoznala veliko novih knjig. Pa tudi kviz mi je bil všeč. Takšno noč bi še ponovila.«

ZA ZAKLJUČEK

Bila sem zelo zadovoljna, da nam je projet tako lepo uspel, posebej pa sem vesela, da smo našli kar nekaj vzornikov-bralcev. Morda pa se bo sedaj kdo od otrok vendarle spomnil vseh dobronamernih besed o koristnosti branja. Upam, da bodo odslej z večjim veseljem in pogosteje posegali po knjigah.

˝BRANJE POD ZVEZDAMI˝ je potekalo pod okriljem šolskega projekta Branje je glavno in zabavno ter v povezavi z evropskim projektom Dvig socialnega in kulturnega kapitala naših učencev.

Menim, da je otroke potrebno obvezno spodbujati k branju, kar pa lahko dosežemo v veliki meri tudi na način, da smo jim vzor, da se o prebranem z njimi pogovarjamo, gremo kdaj skupaj v knjižnico …

Čeprav je za takšen projekt potrebnih veliko priprav, je na koncu vse poplačano z veseljem na nasmejanih licih učencev.

Irena Kašman, OŠ Neznanih talcev Dravograd – PŠ Črneče

 


ŠOLA NA DALJAVO

Opozarjanje na šolo AMD Dravograd

TOM TELEFON

PROJEKT POGUM

ZADNJE SLIKE

PRIJAVA