Vsako leto 16. oktobra obeležujemo Svetovni dan hrane.
Ob 80 letnici svojega delovanja Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) poziva k globalnemu sodelovanju pri oblikovanju mirne, trajnostne in prehransko varne prihodnosti.
Letošnji slogan je
– Z ROKO V ROKI ZA BOLJŠO (PRE) HRANO IN BOLJŠO PRIHODNOST –
V Sloveniji pa je nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), dodal tudi svojo temo
– MLEKO IN ŠOLSKA PREHRANA ZA BOLJŠO PRIHODNOST –
Zdrave navade se ne razvijajo čez noč, temveč so rezultat sistematičnega učenja in izkušenj, ki se začenjajo doma ter nadaljujejo v vrtcu in šoli.
Šolski obroki niso le hrana – so učni proces, ki oblikuje odnos do hrane, trajnost in spoštovanje do okolja.
V času, ko so mladi izrazito izpostavljeni okolju z agresivnim trženjem, predvsem nezdrave visoko procesirane hrane, je sistem šolske prehrane eden od redkih stabilnih in zaupanja vrednih javnih sistemov, s katerim gradimo temelje za bolj zdravo družbo in trajnostno prihodnost, če ga bomo le znali ohraniti, vztrajno izboljševati in ustrezno nadgraditi«.
Organizatorka šolske prehrane
Elizabet Negovec Kopmajer