altNa šoli smo v torek, 20. 11. 2012, imeli kuharsko delavnico na temo – Francoska kuhinja. Učenci izbirnih predmetov Življenje človeka na Zemlji v 8. razredu ter izbirnega predmeta Načini prehranjevanja v 9. razredu smo pripravili les crêpes suzette ali po slovensko palačinke s pomarančno omako.

Recept si lahko preberete v nadaljevanju fotografije pa najdete TUKAJ.

Sestavine:

Pšenična bela moka 125g
Kravje mleko - manj mastno 250ml
Jajce - kokošje 2 kosa
Sol
Maslo 65g
Sladkor - rjavi 1 žlica
Vanilijev sladkor
Limonina lupina 1 žlica
Vinjak 20ml
Sladkor - beli 50g
Pomarančna lupina 2 žlici
Pomarančni liker 60ml
Pomaranče 4 kosi
Svež pomarančni sok 250ml
Sladkor - v prahu

Priprava:

V posodi zmešamo moko, mleko, jajci, sol, 25g stopljenega masla in rjavi sladkor. V maso dodamo še vanilijev sladkor, limonino lupinico in vinjak. Na 20g masla spečemo 8 palačink. Palačinke zložimo v trikotnike in postavimo na toplo. V ponvi segrejemo preostalo maslo in v njem raztopimo sladkor. Dodamo pomarančno lupinico, prilijemo pomarančni liker in flambiramo. Pomaranče olupimo, narežemo in damo v ponev. Prilijemo še pomarančni sok. Omako kuhamo nekaj minut, da nekoliko povre. Palačinke razporedimo po krožnikih, potresemo s sladkorjem v prahu in prelijemo z omako.