V petek, 20. novembra 2015, bomo obeležili dan slovenske hrane, s katerim želimo opozoriti ljudi o pomenu oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.

Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd., taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu.

 

Z naročanjem živil od lokalnih pridelovalcev/predelovalcev posredno pripomoremo tudi k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti, zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane, ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva.

Ena izmed pomembnih aktivnosti dneva slovenske hrane je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga vrtci in osnovne šole letos izvajamo že peto leto zapored.

V petek, 20. novembra bo prvo šolsko uro za vse učence in učitelje naše šole pripravljen tradicionalni slovenski zajtrk sestavljen iz mleka, rženega kruha, masla, meda in jabolka. Vsa živila pa bodo iz slovenskega oz. lokalnega okolja.

Učenci in razredniki pa se bodo na razrednih urah pogovarjali o zdravem prehranjevanju, pomenu zajtrka v vsakodnevni prehran, kulturnem uživanju hrane, odnosu do narave in okolja in ravnanja z odpadki.

Za učence 8. razredov bo organiziran dan dejavnosti na temo pomen zajtrka v vsakodnevni prehrani ter sadje in zelenjava iz našega okolja.

Organizatorka šolske prehrane

Elizabet Negovec Kopmajer