Select menu item

Dan voda 2023

Dan voda 2023

V sredo, 22. 3. 2023, je bil svetovni dan voda in z učenci 4., 7. in 9. razredov smo se odločili, da bomo ta dan povezali s projektom Pirati plastike, ker je tudi na našem planetu vse povezano in prepleteno. Pirati plastike je mednarodni projekt, kjer smo skupaj z učenci ozaveščali o pomenu rek in varovanju okolja, predvsem pa opozorili na pretirano uporabo plastike za enkratno uporabo.Svetovni dan voda vsako leto osvetljuje pomen vode iz različnih vidikov, tokrat je poudarek na zagotovitvi dostopa do pitne vode in sanitarna ureditev za vse ljudi na svetu. Letošnja osrednja tema dneva vode se glasi “POSPEŠI SPREMEMBO!” Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu!

Ker nimamo planeta B, moramo zdaj poskrbeti za našo Zemljo. Pomembno je, da tako sami kot pri učencih vzpodbudimo ozaveščanja o trajnostnih praksah, da prepoznamo negativen odnos do okolja in skupaj iščemo pot k ustreznejšemu ravnanju.

ALI VEŠ, da …?
10 litrov vode steče v prazno med povprečnim umivanjem!
50 kg plastike odvrže povprečen človek na leto!
100 plastenk po 1,5 litra uporabi povprečen človek na leto!
– do 450 let razpada odvržena plastenka v naravi!
– je le 1 % vse vode na planetu pitne!
– za 1 spiranje školjke porabimo 10 litrov pitne vode!
– za 1 minuto tuširanja porabimo približno 10 litrov vode!
– za umivanje zob porabimo do 15 litrov PITNE VODE, če ne zapremo pipe.
vsak prebivalec Slovenije v povprečju porabi 120 litrov vode na dan (kuhinja, hrana, čiščenje, ⅓ splakovanje wc-ja, ⅓ tuširanje …)!

Okolja ne smemo več onesnaževati z metanjem smeti v okolje in reko, saj s tem ogrožamo sebe, živali in rastline. Plastiko za enkratno uporabo nadomestimo z materiali, ki so prijazni do okolja (misel učencev).»Vrednosti vode ne poznamo, dokler se vodnjak ne posuši.«Kitajski pregovor

Mentorici: Vida Jaušovec in Anja Mihelič

O avtorju
Dostopnost