Select menu item

SVETOVNI DAN ZDRAVJA NA ŠOLI DRAVOGRAD

SVETOVNI DAN ZDRAVJA NA ŠOLI DRAVOGRAD

SVETOVNI DAN ZDRAVJA 2023 na šoli Dravograd in njenih podružnicah

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je datum svoje ustanovitve, 7. april 1948, razglasila za svetovni dan zdravja, ki ga z različnimi aktivnostmi vsako leto obeležujemo po vsem svetu. Tega dne SZO javnost opozori na določen zdravstveni problem. Letošnji moto je »ZDRAVJE ZA VSE«. Slogan zagovarja dejstvo, da mora biti zdravje enakovredno dostopno za vso prebivalstvo, nagovarja k izboljšanju zdravja in k zmanjšanju neenakosti pri dostopu do zdravstvenih storitev.

Na naši šoli smo svetovni dan zdravja 2023 v vseh oddelkih začeli z minutko za zdravje in jutranjim razgibavanjem telesa, sledila je spominska oddaja o telesnem in duševnem zdravju, gibanju, zdravi prehrani ter o poseganju po energijskih pijačah in novih tobačnih izdelkih, ki so v zadnjem času pri otrocih in mladostnikih v porastu. Zdravstveno tematiko so učitelji v razredu nadgradili s pogovorom z učenci in njihovim nadaljnjim ustvarjanjem. Učenci 1. triade so ustvarjali likovne izdelke na temo zdravja, zdrave in nezdrave prehrane, gibanja in boljšega počutja. Učenci 2. in 3. triade pa so v pisnih izdelkih razmišljali o tem, zakaj se radi ukvarjajo s športom, kakšno zdravo hrano pripravljajo in uživajo doma, zakaj energijske pijače in tobačni izdelki niso v redu ter kaj storijo, ko so v stresu, stiski ali so žalostni. Ustvarjene izdelke, plakate z odgovori učencev, smo razstavili v avli šole, kjer si jih lahko tudi ogledate. 2., 3. in 4. uro so športni učitelji za učence določene triade in njihove učitelje pripravili še dejavnosti razgibavanja. Zaradi lažje izvedbe smo jih opravili v veliki telovadnici. Šolska shema sadja in zelenjave se je v tem tednu prestavila iz srede na petek in za učence so bila pripravljena jabolka v še bolj mamljivih košaricah kot ponavadi. V 1. nadstropju so lahko učenci v simpatičnem kotičku našli veliko spodbudnih aktivnosti za krepitev svojega duševnega zdravja: lahko so zavrteli kolo z različnimi gibalnimi izzivi ter v škatlo pozitivnih misli, spodbud in pohval zapisali kaj lepega svojemu sošolcu, prijatelju, učitelju ali komurkoli na šoli. Vse izdelke lahko še vedno uporabljajo in občudujejo v 1. nadstropju.

Tudi vse ostale ure po urniku so bile prilagojene svetovnemu dnevu zdravja, zato smo učitelji in učenci več časa preživljali na prostem bodisi ob učenju, igri in gibalnih aktivnostih ali na sprehodu. Skratka, dogajanje na šoli in izven nje je bilo pestro in vse aktivnosti ob svetovnem dnevu zdravja so nedvomno uspele. Zahvala gre šolskemu timu za vstop v Slovensko mrežo zdravih šol, športnikom in vsem ostalim učiteljem na šoli, ki so usmerjali učence in na primeren način promovirali zdravje.

Učenci in učitelji smo dan preživeli prijetno, sodelovalno, aktivno, predvsem pa v skrbi za naše dragoceno zdravje. In vsi smo bili ob koncu dneva enakega mnenja, to je, da bi vse to lahko še kdaj ponovili. In BOMO, kajti skrb za zdravje mora postati naše vsakdanje prizadevanje za zdrav način življenja in aktivno preživljanje prostega časa. Zato bomo nekateri učitelji in učenci sodelovali pri obeležitvi tega dne tudi v petek, 14. aprila 2023, ko bo v okviru svetovnega dneva zdravja in projekta »Dravograd zdravo mesto« pred športno dvorano ŠPiC D v Dravogradu potekal »Dan zdravja 2023«. Učenci in učitelji OŠ Dravograd se bomo od 9. do 12. ure na stojnicah predstavljali z zdravimi napitki in prigrizki, s starimi igrami ter povabilom »Igraj se z mano«, z razstavljenimi likovnimi izdelki učencev 1. triade in še kaj. Vabljeni.

Poglejte si fotografije in videoposnetek ter presodite sami, kako smo preživeli svetovni dan zdravja na šoli Dravograd …

Zapisala: Silvija Ravnikar

O avtorju
Dostopnost