Select menu item

»DAN ZDRAVJA 2023« v ŠPiC D-ju

»DAN ZDRAVJA 2023« v ŠPiC D-ju

V petek, 14. aprila se je od 9. do 12. ure v športni dvorani ŠPiC D v Dravogradu odvijal še en dan zdravja, na katerem smo Osnovno šolo Dravograd z aktivnim sodelovanjem zelo uspešno predstavljali tudi nekateri učenci in učitelji. Gibalno izobraževalni dogodek »Dan zdravja 2023« s podnaslovom »Dan za spremembe – zdravje za vse« je ob svetovnem dnevu zdravja in v okviru projekta »Dravograd zdravo mesto« potekal v organizaciji Občine Dravograd, Dravita Dravograd, ZD Dravograd in Centra za krepitev zdravja Koroška.

Na stojnici so se z zdravimi napitki in prigrizki predstavljale učenke 7. b razreda, s starimi igrami ter povabilom »Igraj se z mano« pa so se pokazali učenci 2. a in b razreda pod mentorstvom učiteljic Aleksandre Rožič in Barbare Kotnik. Najmlajši učenci so na več različnih postajah z aktivno igro in naravnimi, domačimi rekviziti predstavili stare igre, ki jih otroci digitalnih generacij že skoraj ne poznajo več, in hkrati neizmerno uživali. Tako so se igrali ristanc, štiri v vrsto, zemljo krast, slepe miši, hodili so na hoduljah in še marsikaj. Steno športne dvorane pa so krasili razstavljeni likovni izdelki nekaterih učencev 1. triade.

Za ustvarjanje stojnice z zdravimi napitki in prigrizki smo se z učenkami pripravljale že kar nekaj časa pred tem dogodkom, saj smo se morale odločiti, na kakšen način bomo učinkovito promovirale zdravje in hkrati primerno predstavile našo šolo. Izdelati smo morale vse potrebno za postavitev stojnice in predhodno pripraviti in izbrati izdelke, ki smo jih želele pokazati na dnevu zdravja. Stojnico z zdravimi napitki in prigrizki smo promovirale same predstavnice ženskega spola. To so bile učenke 7. b razreda, ki so si nadele ime »Male dohtarce«: Melinda Mori, Neja Pesičer, Mia Skobir, Majra Imamović, Tia Fratar, Maša Ognjanovič in Nika Palko. Pomagali sva še Petra Ozanič, medicinska sestra ZD Dravograd, ki na šoli izvaja program preventivne zdravstvene vzgoje, in njihova mentorica. In ker je bilo vreme tega dne neusmiljeno in je vztrajno deževalo, je moral dogodek potekati v prilagojeni obliki v dvorani ŠPiC D. Kakorkoli že, me smo bile z našo izvedbo ob koncu dne zadovoljne, saj smo naš načrt izpeljale, tako kot smo si ga zastavile. Po postavitvi stojnice, ki je bila zaradi časovne stiske kar velik zalogaj, smo za obiskovalce na stojnici ponujale sveže pripravljene zdrave napitke. Učenke so pripravljale 4 vrste smutijev, med katerimi so prednjačili zeleni smutiji, ki smo jih z informativnimi tablami na stojnici tudi najbolj promovirale. Predhodno smo na šoli pripravile tudi zdrave prigrizke. Učenke so na šoli spekle zdravo sladico – brownije iz ovsenih kosmičev ter hrustljavo granolo z oreščki, ki so jo na dogodku v majhnih promocijskih paketkih ponujale gostom. Seveda so za vse ponujene napitke in prigrizke imele pripravljene tudi letake z recepti.

Stojnica z napitki in prigrizki je bila ves čas oblegana, obiskovalci vseh generacij, mlajših in starejših, so se želeli okrepiti s hranljivimi napitki in poskusiti zdrave dobrote. Učenke so zato občasno morale tudi malo čarati in si priskrbeti še dodatne sestavine svežega sadja, zelenjave in celo embalaže, da so lahko izpolnile pričakovanja gostov. »Male dohtarce« so se res izkazale, bile so delovne, vztrajne, prilagodljive in komunikativne, zato verjamem, da so marsikaterega obiskovalca prepričale o tem, da si bo odslej vsako jutro pripravljal slastne zelene paketke zdravja – zelene smutije in tako sam poskrbel za svoje zdravje. To pa je bil tudi glavni namen naše stojnice.

Zapisala mentorica: Silvija Ravnikar

PS: Na fotografijah in v kratkem videu si oglejte, kako je potekal naš dopoldne in kdo nas je obiskal na stojnici.

 

O avtorju
Dostopnost