V torek, 9. 10. 2018, so v Domu starostnikov v Črnečah pripravili ličkanje koruze. Ker naša šola z domom že vrsto let sodeluje, smo se tudi tokrat z veseljem odzvali vabilu in se temu tradicionalnemu dogodku pridružili z učenci druge triade. 

Ličkanje koruze je nekoč spadalo med najpomembnejša jesenska kmečka opravila, pa vendar danes otroci o tej tradiciji bolj malo vedo. Ni bilo odveč, da smo se pred odhodom malo pogovorili o sami poti, ki jo mora kmet s svojim delom prehoditi, da lahko z mize zadišijo zabeljeni koruzni žganci, polenta ali pokovka v kinu.

Koruzo je treba posaditi, okopati, polomiti storže, jih oličkati, posušiti in zmleti v koruzno moko ali zdrob. Seveda pa koruza dobro služi tudi kot krma za živali.

Ob prihodu v Črneče smo takoj začutili prijetno, veselo vzdušje. Pred vhodom je bil velik koruzni kup, ki ga za to priložnost vsako leto pripeljejo iz bližnje kmetije Klančnik. Okrog kupa so že bili zbrani stanovalci doma in kramljali ob poslušanju domače glasbe za katero so poskrbeli ljudski godci.

Otroci, ki so se večinoma prvič srečali s tem opravilom, so se najprej poučili, kako je treba koruzni storž pravilno oličkati in nato zvezati v par. Delo je ob klepetu in smehu steklo kot namazano in vsem se je zdelo, da je koruze kar prehitro zmanjkalo. Sledil je še likof, kot se za takšne običaje spodobi in polni prijetnih vtisov smo se poslovili.

Irena Jeseničnik in Evelina Roglšek, OŠ Neznanih talcev Dravograd


VARNO V ŠOLI

PRIPOROČILA V ČASU EPIDEMIJE

POSKRBIMO ZA SVOJE DOBRO POČUTJE

KER POGOVOR DAJE MOČ

ŠOLA NA DALJAVO

TOM TELEFON

POUK NA DALJAVO - NE POZABI

PROJEKT POGUM

Opozarjanje na šolo AMD Dravograd

ZADNJE SLIKE

PRIJAVA