Kurenti          

Danes nam je učiteljica povedala, da bodo na našo šolo prišli kurenti. Zelo sem bila vesela, saj jih še nikoli nisem videla in slišala v živo. Bolj ko smo se bližali vhodu, bolj sem slišala zvonjenje, ki je bilo zelo glasno. Zagledala sem kurente. Zelo so mi bili všeč barvni trakovi, ki so jih imeli na rogovih, saj je to zelo popestrilo njihov kostum. Najbolj pa me je presenetilo, da kostum kurenta tehta 30 do 40 kg. Malo sem pobrskala tudi po internetu in izvedela, da za en kurentov kostum potrebujejo 5 do 6 ovčjih kožuhov in 5 kravjih zvoncev. En kostum stane 1000 evrov . Da pa si lahko kurent, moraš biti tudi fizično pripravljen. Navada kurentov je tudi, da zbirajo rutice neporočenih žensk. Ko sem jih zagledal, sem se spomnila, ko mi je mama pripovedovala, da ji je kurent vzel rutico, ko je bila v Mariboru.

Ana Čeh, 5.b

 

OBISKALI SO NAS KURENTI

Ob pol dvanajsti uri smo se zbrali pred šolo, začeli so prihajati kurenti! Bilo je zelo glasno. Ko so si slekli masko z glave, so nam začeli odgovarjati na vprašanja.

Eden izmed njih je bil moj sosed in sicer najmlajši ,Val. Niso bili samo kurenti, ampak jih je spremljal tudi vrag, ki je na hrbtu imel narisano smrtno glavo. Eden izmed kurentov je namesto robca imel navezan modrček. Med njimi je bila tudi majhna deklica, oblečena kot kurent. Kurentova oblačila tehtajo od 30 do 40 kilogramov.

Kurenti so mi popestrili dan!

Eva Bračun Štrigl, 5. b

OBISKALI SO NAS KURENTI

Ko se je začela četrta ura, so prišli kurenti. Odšli smo ven in se postavili okoli njih. Začeli so skakati in njihovi zvonci so glasno zvonili. Po tej predstavi, so si sneli maske. Povedali so nam, kako je narejen kostum. Le- ta je iz ovčje volne in tehta 30 do 40 kilogramov. Na glavi so imel rogove in trakove, ki so viseli z njih. Imeli so palice na kateri so zbirali robčke, ki so jim jih dala neporočena dekleta. Postavili smo se v vrsto in poskusili njihove maske. Zdelo se mi je zelo lepo, da so se prišli pokazati in predstaviti oblačila. Imela sem se lepo!

                                                                                                               Katarina Gnamuš Šlebnik, 5.b

PLES KURENTOV PRED NAŠO ŠOLO

    Vsako leto se ob pustnem času razveselim kurentov. Letos sem bil še posebej vesel, ko sem izvedel, da pridejo tudi k nam.

   Pričakali smo jih pred šolo. Zelo vznemirljivo je bilo, ko so prišli. Oblečeni so bili v ovčje kožuhe, okrog pasu so imeli opasano verigo z ogromnimi zvonci. Nadeli so si rdeče pletene nogavice in čevlje. Kurenti so na glavi imeli masko, ki je izdelana iz ovčje kože, ter okrašena s perjem in rogovi. Na vrhu sta dve palici okrašeni s trakovi in rožami. Nos je   podoben svinjskemu rilcu, zobje so pa iz belega fižola.

Po navadi imajo v rokah ježevko. To je palica namenjena obrambi, prenašanju težke maske in zbiranju robčkov. Seveda je bil z njimi tudi rdeč hudiček, ki je kurentom dirigiral, kako naj izvedejo svoj ples. Kurentov ples je star običaj, ples, ki preganja zimo. Vem, da imajo kurenti veliko dela v pustnem času, ki traja od svečnice do pepelnice. Vsepovsod po Sloveniji s svojim plesom odganjajo zimo. To delo je tudi težko, saj oprema kurenta tehta 30 ali celo več kilogramov!

     Pomembno je, da jim res uspe pregnati zimo in priklicati pomlad in dobro letino. Seveda upam, da prihodnje leto spet pridejo.

                                                                                                                       Dominik Zeme Pečnik, 5.b

                          


VARNO V ŠOLI

PRIPOROČILA V ČASU EPIDEMIJE

POSKRBIMO ZA SVOJE DOBRO POČUTJE

KER POGOVOR DAJE MOČ

ŠOLA NA DALJAVO

TOM TELEFON

POUK NA DALJAVO - NE POZABI

PROJEKT POGUM

Opozarjanje na šolo AMD Dravograd

ZADNJE SLIKE

PRIJAVA