Select menu item

MEDNARODNI NATEČAJ SVETOVNE POŠTNE ZVEZE ZA NAJLEPŠE PISMO

MEDNARODNI NATEČAJ SVETOVNE POŠTNE ZVEZE ZA NAJLEPŠE PISMO

Pošta Slovenije | dm tek za ženske

V mesecu aprilu 2022 je Svetovna poštna zveza razpisala natečaj za najlepše pismo, h kateremu so povabili osnovnošolce z vsega sveta. Letos pa smo se odločili, da bo tudi naša šola z devetošolci sodelovala na tem edinstvenem natečaju.

Tema letošnjega natečaja je Napiši pismo vplivni osebi, zakaj in kakšne ukrepe bi morala sprejeti za zmanjšanje podnebne krize, kajti najnovejši podatki vodilnih znanstvenikov kažejo podnebne spremembe na svetovni ravni, kakršnih še ni bilo. Globalno segrevanje bo imelo slej ko prej kritične posledice za naravo in ljudi. Višje temperature in močnejši vremenski pojavi bodo povzročili tudi velike stroške za gospodarstvo in negativno vplivali na sposobnost držav pri proizvodnji hrane. Po mnenju znanstvenikov lahko človekovo delovanje spremeni potek dogodkov. Takojšnje, hitro in obsežno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov bi lahko upočasnilo podnebne spremembe in njihove učinke. Z natečajem želi Svetovna poštna zveza tudi med osnovnošolci zbuditi skrb za naravo in jih spodbuditi, da začnejo razmišljati o nevarnostih neodgovornega ravnanja z naravo.

Na izbor natečaja smo poslali nekaj naših lepih pisem na okoljevarstveno temo, izbrano pa je bilo le eno samo pismo. To je pismo avtorice Maje Ravnikar, učenke 9. c razreda, za katerega je komisija menila, da je izmed vseh prispelih pisem slovenskih učencev, najlepše in najbolj prepričljivo. Maja je morala pismo napisati z roko in ga še prevesti v angleščino. Tako bo torej Majino pismo zastopalo Slovenijo na mednarodnem natečaju v Bernu v Švici.

Bravo, Maja! Zelo smo ponosni nate.

Majino pismo pa si lahko preberete v e-obliki tudi sami.

Mentorica Irena Kašman

O avtorju
Dostopnost