V petek, 15 novembra 2024 smo na naši šoli obeleževali slovenski tradicionalni zajtrk. Prvo uro smo se zbrali v svojih matičnih učilnicah. Postavili smo si mize in prinesli malico v razrede. Za občutek domačnosti smo si od doma prinesli svoje skodelice za mleko in serviete. Nato smo zajtrkovali ob poslušanju slovenske narodne glasbe in si ogledali kratke predstavitve o tradicionalnem pridelovanju super živil (kruha, medu, masla, mleka in jabolk).
Od 11. do 17. novembra obeležujemo teden slovenske hrane, v katerega je vključen tudi tradicionalni slovenski zajtrk. Obeležujemo ga tretji petek v novembru vsako leto. 18. novembra 2011 smo ga v Sloveniji prvič obeleževali in istega leta se je priključila tudi naša šola.
Šolske novinarke smo se to leto odločile raziskati pomen zajtrka nasploh. Obrnile smo se na učiteljico Elizabet Negovec Kopmajer, ki je tudi organizatorka šolske prehrane. Povedala nam je veliko zanimivega. Zajtrk je najpomembnejši del dneva – s pravilnim zajtrkom dobimo veliko energije in vitaminov za dan, ki nas čaka. Tudi mi smo mnenja, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva.
Strokovnjaki so na to temo naredili raziskavo. Ugotovili so, da imajo otroci, ki redno zajtrkujejo,
večjo koncentracijo, se bolje učijo, imajo večji reakcijski čas in boljši spomin kot tisti, ki ne zajtrkujejo.
Dober zajtrk pomeni dober dan. Zato uživajmo SLOVENSKI zajtrk. V današnjem zajtrku smo vsi uživali in upamo, da se bomo vsi skupaj večkrat odločili za slovenski zajtrk z domačim kruhom, medom, maslom, mlekom in jabolkom. Pomembno je, da jemo lokalno hrano, ki jo pridelajo naši kmetje.
Šolske novinarke: Nika Hanjže, Zala Begić 8.a,
Lara Čurč, Anja Erjavec 8.c