Select menu item

Teden slovenske hrane

Vlada je 21. decembra 2023 sprejela sklep o razglasitvi tedna slovenske hrane, ki poteka vsako leto tretji teden novembra.

Namen tedna slovenske hrane je spodbuditi večje naročanje, nakupovanje in uživanje slovenske, lokalno pridelane hrane, promovirati slovenske tradicionalne jedi ter spodbuditi zdrav prehranski način. Ozaveščanje v okviru tedna slovenske hrane se bo osredotočalo na javne ustanove, gostinske obrate, gospodinjstva in splošno zainteresirano javnost.

Teden slovenske hrane je posvečen naslednjim aktivnostim:

  • Spodbujanju priprave tradicionalnih slovenskih jedi iz lokalnih sestavin.
  • Izvajanju projekta Tradicionalni slovenski zajtrk v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki bo eden od osrednjih dogodkov tedna.
  • Ozaveščanju o prednostih uživanja lokalne oziroma slovenske hrane, ki bo segalo preko vzgojno-izobraževalnih zavodov v javne ustanove, gostinske sektorje, gospodinjstva in širšo javnost.

Namen tedna slovenske hrane je, da prispeva še k boljšemu sodelovanju vseh, ki so vključeni v verigo preskrbe s hrano in k boljši promociji slovenske hrane. Aktivnosti v tednu slovenske hrane pripomorejo tudi k večjemu spoštovanju hrane ter naravnih virov, potrebnih za njeno proizvodnjo.

Teden slovenske hrane bomo obeleževali od ponedeljka, 17. novembra, do nedelje, 23. novembra 2025.

Tradicionalni slovenski zajtrk bo v petek, 21. novembra 2025, slogan pa se glasi

Moja izbira je slovenska hrana.

Cilji projekta Tradicionalni slovenski zajtrk so, da bo čim več ljudi zajtrkovalo hrano iz lokalnega okolja ter da se v šolah in vrtcih več govori o pomenu kmetijstva in čebelarstva, pomenu pravilne in zdrave prehrane, pomenu živilske industrije, pomenu gibanja ter pomenu ohranjanja čistega okolja.

Organizatorka šolske prehrane

Elizabet Negovec Kopmajer

Dostopnost