Select menu item

KOROŠKA V GIBANJU IN 30. OBLETNICA ZDRAVIH ŠOL

KOROŠKA V GIBANJU IN 30. OBLETNICA ZDRAVIH ŠOL

V okviru prireditve Koroška v gibanju in 30. obletnice Zdravih šol smo se v petek, 22. 9. 2023, z nekaterimi učenkami 8. b razreda OŠ Dravograd ter z našo šolsko preventivno zdravstveno sodelavko, medicinsko sestro Petro Ozanič, udeležile dogodka v Grajskem parku na Ravnah v organizaciji Občine Ravne na Koroškem in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, OU Ravne.

Na stojnici, ki smo jo začele postavljati že od 9. ure dalje, smo se predstavile z zdravimi napitki in prigrizki. Učenke 8. b razreda: Mija, Maša, Neja, Tia, Majra, Nika in Melinda so od 10. do 12. ure na stojnici pripravljale sveže sadne in zelene smutije in obiskovalcem ponujale tudi zdrave prigrizke: hrustljavo granolo in okusne brownije iz ovsenih kosmičev, hkrati pa jim dajale še dodatne nasvete in pojasnila. Po predhodno zapisanem urniku so nas na stojnici v polurnih zamikih obiskale 3 šole: 3. OŠ Slovenj Gradec, 2. b razred OŠ Prežihovega Voranca ter 4. in 5. razred učencev OŠ Ribnica na Pohorju. Seveda se je vmes pri nas ustavilo še veliko nenajavljenih gostov, predšolskih otrok, učencev koroških osnovnih šol, dijakov, učiteljic in učiteljev Šolskega centra Ravne na Koroškem in naključnih obiskovalcev vseh starostnih obdobij. Učenke so zanje pripravile 250 smutijev in ponudile več kot 300 kosov peciva in prav toliko paketkov hrustljavih granol, ki smo jih pripravljale v dnevih pred dogodkom. Vsi mimoidoči so bili nad našo stojnico navdušeni in so z veseljem postali, izvedeli kaj novega o smutijih, si nabrali receptov vseh ponujenih izdelkov ter okušali naše zdrave napitke in prigrizke.

Menim, da so učenke zelo uspešno zastopale našo šolo. Petkov dopoldne je bil za zdravje več kot koristen, delo smo opravile dobro, za zdravo prehrano smo navdušile množico ljudi ter jih nekaj prav zagotovo tudi prepričale, da je začeti jutro z zdravim zelenim smutijem dobra izbira.

Zapisala: koordinatorica projekta Slovenska mreža zdravih šol na OŠ Dravograd

 

Tudi učenke 8. b so povedale nekaj o svojih aktivnostih na prireditvi:

V petek, 22. 9. smo se s skupino Male dohtarce iz 8. b razreda odpravile v Ravne na Koroškem v park, kjer smo predstavljale zdrave prigrizke. Ko smo prišle, smo si najprej uredile stojnico in pripravile vse potrebno. Poleg brownijev in granole, ki smo jih že  pripravile na šoli, smo za naše goste začele pripravljati še zdrave napitke. Na začetku smo poslušale govor organizatorjev. Ko so  pričeli prihajati prvi gostje, smo se še malo lovile pri razlagi, vendar smo kmalu postale bolj pogumne in malo bolj razložile, kaj točno smo pripravile. Zelo so mi bili zanimivi otroci iz osnovne šole Prežihovega Voranca in mislim, da so se oni tudi najbolj vklopili v pogovore. Vmes smo si lahko odšle pogledati, kaj so pripravili drugi in vse je bilo zelo zanimivo. Všeč mi je bila organizacija tega dogodka. Na koncu smo seveda morale vse počistiti, kar je minilo zelo hitro, in nato smo se odpravili domov.

Melinda Mori, 8. b

 

Jutro smo začele z lupljenjem sadja in zelenjave, ki smo jih potrebovale na tržnici. Ko smo vse to opravile, smo pojedle malico in se odpravile do Raven na Koroškem. Na kombiju, ki nas je odpeljal tja, smo bile  vse zelo panične, saj nismo vedele, kaj nas čaka. Ko smo prispele tja, nas je učiteljica Silvija malo pomirila in odpravile smo se pripravljat našo stojnico. Imele smo veliko obiskovalcev, zato smo morale biti pridne in trdo delati. Mislim, da smo se imele prav lepo in da je vsaka dobila kakšno novo izkušnjo.

Maša Ognjanović, 8.b

 

Na ta projekt smo se pripravljale že od začetka šolskega leta. Naša tema so ponovno bili zdravi napitki in prigrizki. Vse se je dogajalo v parku, v Ravnah na Koroškem. Postavile smo veliko stojnico, ki smo jo lepo okrasile. Kar hitro smo dobile prve obiskovalce, to je bila 3. OŠ Slovenj Gradec. Postregle smo jim zdrave napitke in jim povedale nekaj informacij o smutijih in prigrizkih. Čez kakšno uro pa so nas obiskali še učenci OŠ Prežihovega Voranca in na koncu še učenci OŠ Ribnica na Pohorju. Vsem smo ponudile in postregle dobrote. Zdi se mi, da so bili vsi zadovoljni. Mi pa smo se zabavale in to nam bo zagotovo ostalo v spominu.

Neja Pesičer, 8. b

 

V petek, 22. septembra smo se s sošolkami in učiteljico za angleščino odpravile v Ravne na Koroškem. Tam smo predstavile naše mnenje o tem, kako živeti zdravo. Na Ravnah na Koroškem sem se imela zelo fajn. S puncami smo se veliko nasmejale. V pripravljanju smutijev sem zelo uživala, saj to rada počnem tudi doma. Obiskalo nas je tudi veliko učencev, ki so bili prej na naši šoli.

Nika Palko, 8. b

 

9. 2023 smo se na Ravnah na Koroškem zbrale zdrave šole in je vsaka šola imela svojo stojnico. Stojnice so bile zelo različne. Na ta dogodek smo se pripravljale že od začetka šolskega leta in smo se zanj zelo potrudile. Našo stojnico smo zelo lepo okrasile in malo potem so prišli prvi obiskovalci. Nekatere smo delale smutije, druge pa so tudi kaj povedale o zelenih zdravih napitkih. Dobri dve uri smo pridno delale, ampak se medtem tudi zabavale. Dogodek je bil zelo dobro organiziran in mislim, da smo se vsi imeli zelo lepo.

Majra Imamović. 8. b

 

V petek zjutraj smo se zbrale v gospodinjski učilnici na naši šoli in najprej oprale ter pripravile sadje in ostale stvari, ki smo jih potrebovale na stojnici. Potem smo se odpravile v park pred gimnazijo. Gosti so bili zelo zadovoljni z našimi izdelki. Bili so radovedni in veliko spraševali. Vse je potekalo super. Vse smo se zabavale, se tudi veliko novega naučile in že komaj čakamo, da se bomo lahko udeležile se kakšnega projekta.

Mia Skobir, 8. b

 

V petek smo se odpravile na prireditev v Ravne na Koroškem. Ko smo prispele, smo najprej pripravile našo stojnico. Obiskali so nas učenci 3. osnovne šole Slovenj Gradec, potem smo postregli še učence 2. b razreda osnovne šole Prežihovega Voranca in 4. in 5. razred osnovne šole Ribnica na Pohorju. Pripravljala sem 2 smutija, prvi smuti se je imenoval Zeleno dobro jutro, drugi pa Dvakrat zeleni. Skupaj smo punce pripravile veliko smutijev in ponudile tudi toliko paketkov hrustljavih granol.

Na prireditvi  je bilo zelo zabavno in zanimivo, saj sem spoznala tudi 3. osnovno šolo Slovenj Gradec. Ta dan je bil zame nepozaben.

Tia Fratar, 8. b

O avtorju
Dostopnost