Select menu item

VSAKA VAS IMA SVOJ GLAS

VSAKA VAS IMA SVOJ GLAS

V petek, 6. oktobra 2023, se je na Osnovni šoli Muta odvijal 6. narečni festival VSAKA VAS IMA SVOJ GLAS, ki je letos nosil naslov Prijateljstvo nas osrečuje. Nagrajenci smo se ob 12-ih dobili pred OŠ Muta. Najprej smo se spoznali z učitelji in učenci drugih šol, nato pa smo imeli še generalko. Po generalki smo se zbrali na igrišču in igrali različne igre z žogo. Okoli dveh smo se odpravili na ogled Mute in njenih zanimivosti, vodili so nas učenci OŠ Muta, ki obiskujejo turistični krožek. Šli smo mimo gasilskega doma in se zbrali na travniku. Veliko so nam povedali o zgodovini Mute. Odšli smo tudi na Sp. Muto do rotunde sv. Janeza Krstnika. Pogledali smo si pa še zbirke v muzeju (kovaško, gasilsko…). Čas je kar hitro minil in ob 17. uri smo se zbrali v telovadnici, kjer se je začel festival in smo predstavili nagrajene prispevke v narečju, ki je pomemben del naše nesnovne kulturne dediščine.

Osnovno šolo Neznanih talcev Dravograd sva zastopali Ela in Klara iz 8. razreda s prispevkom Prijateljstvo nekoč in danes. V svojem narečju pa so se predstavili še Vrtec Tolmin, podružnična šola Korte, OŠ Draga Kobala Maribor, OŠ Prežihovega Voranca Ravne in domači učenci OŠ Muta.

Popoldne je bilo zelo zanimivo in upam, da bo še več priložnosti, kjer bomo lahko predstavili naša narečja, saj je zelo pomembno, da se ohranijo in jih bodo znali govoriti tudi naši zanamci.

Zapisala Klara Plešivčnik, 8. b

O avtorju
Dostopnost