Select menu item

Pustno rajanje

Pustno rajanje

Pozdravljeni vsi,

Kmalu bo že čas za naše pustno rajanje! 13. februarja, na pustni torek se bomo ob tretji šolski uri, družili in skupaj rajali na osnovni šoli Neznanih talcev Dravograd in podružničnih šolah, se skupaj zabavali ter ustvarjali nepozabne pustne spomine. Komisija bo iskala najizvirnejšo pustno šemo, skupinsko ali razredno masko ter celo učitelja v najboljšem kostumu. Prinesite svojo kreativnost in se potegujte za nagrade!

Preden pa se prelevimo v pustne junake, poglejmo, kaj pust prinaša Sloveniji. Pust je čas smeha, veselja in druženja, ko lahko vsi skupaj pozabimo na šolske knjige in se prepustimo norčavostim pusta.

Pustni čas predstavlja most med zimo in pomladjo. Nekoč je veljalo, da traja od svetih treh kraljev do pustnega torka. Datum pusta se letno spreminja glede na datum velike noči. Čeprav ga pogosto povezujemo s prihodom pomladi, njegovo ime razkriva povsem drug pomen – pust oz. mednarodni izraz karneval namreč pomeni »pustiti meso«. Glavni pustni dan je pustni torek, pustno dogajanje pa se zaključi s pepelnico, ko se nekatere začenja 40 dnevi post pred veliko nočjo. Za pusta si nadenemo različne maske – od tradicionalnih do takšnih, ki so odraz sodobnega družbenega življenja. S pustom so povezani različni običaji, pustni plesi, sprevodi pustnih mask, skratka zabava in bogato obložena miza s pustimi dobrotami.

Vabljeni vsi učenci in učitelji, da se nam pridružite na našem pustnem rajanju in skupaj ustvarimo čarobno vzdušje. Se vidimo tam!

Lep pozdrav,

Osnovna šola Neznanih talcev Dravograd

O avtorju
Dostopnost