Select menu item

BRALNA NOČ ZA UČENCE 5. RAZREDA

BRALNA NOČ ZA UČENCE 5. RAZREDA

Ker želimo spodbujati branje za bralno značko, smo za učence 5. a in 5. b, ki berejo za bralno značko vseh pet let,  v četrtek, 18. aprila 2024, organizirali bralno noč. Udeležba na bralni noči je bila za učence bralce prostovoljna.

Dogodka se je udeležilo 33 učencev, ki so se v šolo vrnili ob 17. uri. Letošnja tema bralne značke na naši šoli je drugačnost. Pri učencih želimo spodbujati vrednote kot so sprejemanje drugačnosti, strpnost in empatija. Poudarek je bil na večjezičnosti/multikulturnosti, saj našo šolo obiskuje kar nekaj učencev, ki jim slovenščina ni materni jezik.

Učence je prišel pozdravit ravnatelj Lovro Plimon, ki jim je zaželel prijetno izkušnjo z bralno nočjo.

S pomočjo socialne igre so se učenci zavedli razlik med seboj in v nadaljevanju  prisluhnili mami učenca 8. razreda, ki z družino prihaja iz Bosne. Težav z razumevanjem jezika ni bilo. Potem pa so se predstavili trije učenci naše šole, ki prihajajo s Kosova, našo šolo pa obiskujejo od začetka šolskega leta. Nihče ni razumel niti besede pesmi, ki sta jo zapeli sestri, niti deklamacije pesmi njunega mlajšega brata. V slovenščini so nam pojasnili tematiko tega, kar smo slišali.

Učenci so se udeležili treh delavnic. Z učiteljico Ireno Jeseničnik so se naučili novo pesem, z učiteljico Tatjano Pšeničnik so izvedli plesno delavnico, pri učiteljici Lini Roglšek pa so se lotili kaligrafke pisave. Delavnice so zaključili vsi skupaj s pesmijo, ki so se je naučili na delavnici.

Sledila je večerja, ki jo je pripravila vodja šolske prehrane Elizabet Negovec Kopmajer, po večerji pa smo pod mentorstvom Nataše Kovše odšli na krajši sprehod. Po vrnitvi s sprehoda so učenci reševali kviz. Večerni počitek so si privoščili v veliki telovadnici.

Razredničarki Lina Roglšek, Tatjana Pšeničnik, učiteljici Nataša Kovše in Irena Jeseničnik ter knjižničarka Berta Pušnik

Mnenja učencev

Na bralni noči mi je bilo zelo »fajn«, ker smo imeli zelo dobro večerjo in aktivnosti. Imeli smo delavnice in še skupaj smo spali. Ko smo se zbudili, smo imeli še en super zajtrk.

Jan Korat, 5. b

Imeli smo delavnice. Tam smo plesali, peli in lepo pisali. Po večerji smo šli na večerni sprehod. Večerjali smo ameriške palačinke. Imeli smo tekmovanje v kvizu in 5. b je premagal 5. a razred. Po kvizu smo imeli prosto igro. Nato smo se odpravili v veliko telovadnico, kjer smo razkužili blazine, pripravili stvari za spanje, umili zobe in se preoblekli v pižame.Po prespani noči smo zjutraj vstali, si umili zobe in se preoblekli v sveža oblačila. Za zajtrk smo imeli krof z marmelado  in mleko. Nato smo se pripravili na pouk.Na bralni noči mi je bilo super.

Hana Kadrić, 5. b

Nekaj utrinkov z bralne noči

  • Bilo je super, ko smo igrali družabne igre. (Klara)
  • Delavnice so mi bile zelo všeč. (Jana)
  • Bilo je super, ker smo se lahko še v temi pogovarjali. (Jan K.)
  • Lepo je bilo prespati noč v šoli. (Anže)
  • Težko sem zaspal, ampak mi je bilo všeč. (Žiga K.)
  • Palačinke so bile zelo dobre. (Hana)
O avtorju
Dostopnost