Select menu item

Naravoslovni dan – Koroška ajda medi

Naravoslovni dan – Koroška ajda medi

V torek, 28. septembra 2021, smo imeli učenci sedmih razredov naravoslovni dan. S kombiji smo se odpeljali na kmetijo Murnhof. Tam so nas prijazno sprejeli gospodarji kmetije in nam kratko predstavili dejavnosti, ki so nas čakale.

Razdelili smo se v štiri skupine in skupaj s sošolci sejali ajdo, spoznavali njene lastnosti in uporabo. Naučili smo se, da ajda blagodejno vpliva na srce in ožilje. Imeli smo priložnost tudi poskusiti domače dobrote iz ajde. Pili smo domač ajdov čaj, jedli ajdove žgance z ocvirki in se sladkali z odličnimi ajdovimi piškoti. Nato je sledilo ličkanje koruze, ki je star jesenski kmečki običaj. Oličkane storže smo zvezali v pare, ob tem je bilo veliko smeha in zabave. Gospodar nam je povedal, da dobro letino koruze največkrat ogroža suša in različni škodljivci.

Ker se sadno drevje šibi od dobre letine, smo na kmetiji nekaj jabolk »sprešali« v odličen jabolčni sok.

Ob koncu našega druženja smo se gostiteljem prijazno zahvalili in polni lepih vtisov odšli nazaj v šolo.

Zapisal Jakob Jeseničnik, 7.a

O avtorju
Dostopnost