Select menu item

Dan zdravja na OŠ Dravograd

Dan zdravja na OŠ Dravograd

 V četrtek, 4. aprila 2024, smo imeli na Osnovni šoli Neznanih talcev Dravograd delavnice na temo zdravja. Namen dneva je bil, da smo spoznali, kako zdravo živeti in kako aktivno preživljati svoj prosti čas.

Dan smo pričeli s kratkim filmom Za vogalom, o katerem smo se pozneje pogovorili. Ob filmu smo se učenci naučili, da moramo v stiski svoja čustva zaupati bližnjemu, da iz tega ne nastanejo večje težave. Med prvo in drugo uro smo imeli predavanje o vrstah medvrstniškega nasilja dr. Lucije Čevnik. Naslov predavanja je bil »besede, ki režejo rane«. Sam naslov nam pove, da moramo premisliti, preden kaj rečemo, saj lahko samo ena beseda rani človeka. Pogovarjali smo se tudi o pričah nasilja danes, kako bi do problemov pristopali in jih rešili.

Po filmu in predavanju so sledile delavnice, vsaka delavnica je trajala približno 20 minut. Učenke izbirnega predmeta šolsko novinarstvo smo raziskale vsako delavnico posebej. Prav vse so bile povezane z zdravjem (duševnim, psihičnim in telesnim).

V delavnici ČUJEČNOST so izvajali vaje za meditacijo, kjer so učenci sproščali misli, se poglobili vase, se notranje umerili, zbrali novo energijo in se znebili odvečnega stresa.

Delavnica JOGA je temeljila na »pozdravu sonca,« dihalnih vajah, vajah za moč. Poskusili smo tudi stojo na glavi, most in »kuščarja na skali«. Te vaje so nam omogočile gibljivost, da se sprostimo, pričnemo s plitkim dihanjem in s tem umerimo svoje misli.

GLASBENA TERAPIJA je bila delavnica, zasnovana z zgodbo, ob kateri so učenci in učenke svoja čustva igrali in izražali s tolkali. Ta delavnica je krepila tudi domišljijo in osebnostno poustvarjanje.

Ustvarjalna delavnica SVET MANDAL (LIKOVNA DELAVNICA) je bila namenjena mlajšim učencem. Ko smo stopile v prostor, smo zaslišale mirno meditacijsko glasbo, pri kateri so učenci risali in barvali mandale. Učitelja smo učenke povprašale, kakšen je namen delavnice in nam je razložil, da se učenci lahko ob barvanju in poslušanju glasbe sprostijo, zbistrijo misli in se znebijo morebitnega stresa.

Delavnica MOČ BESEDE je bila sestavljena iz dveh delov. Najprej smo pričeli s pregovori o zdravju, nato pa smo na plakat v obliki srca zapisati lepo misel oziroma lepo besedo, npr. ne obupaj, vztrajaj, dober dan. Spoznale smo, da nam lahko samo ena lepa beseda polepša dan, zato bi jih morali uporabljati večkrat.

SOCIALNE IGRE je vodila učiteljica Tadeja v mali telovadnici. Mlajši otroci so se učili zaupanja, medsebojnega sodelovanja in povezovanja s pomočjo prostega pada na blazino, pri tem je šlo za »padec zaupanja«.

Nekateri razredi so se udeležili delavnice NA ZRAK in šli na kratek sprehod, kjer so se povezovali z naravo, med hojo so se sproščali in gradili odnose s svojimi sošolci.

Okoljska delavnica LJUBIM ČISTO je bila namenjena devetošolcem. Med sprehodom v okolici šole so pobirali smeti. Skupino devetošolcev smo povprašale, čemu služi delavnica, ti pa so odgovorili, da s tem skrbijo za okolje, za živali in se ob dobri gesti počutijo bolje. S tem dejanjem so pomagali okolju, se naučili dobrega vedenja in postali vzor ostalim.

Zanimiva in poučna je bila delavnica HRANA ZA DVIG RAZPOLOŽENJA, saj smo učenci spoznali zdravo prehrano in pripravili zdrav obrok, ki nam je dal moč in energijo za preostanek dneva.

V delavnici SKRB ZA RASTLINE smo okraševali lončke sadik za projekt ZELEMENJAVA« (zdravo življenje).

Na dvorišču šole je stalo reševalno vozilo, zato smo v delavnici REŠEVALNA VOZILA poslušali predavanje o reševanju. Reševalca sta predstavila reševalno opremo in vozilo ter nam povedala, kako ravnati v primeru nesreče. Najbolj zanimivo je bilo, ko so predstavili notranjost reševalnega vozila in povedali, čemu kaj služi.

Za konec dneva smo bili povabljeni na dvorišče šole, kjer se je odvijal skupni ples. Tam so nam učenke pokazale gibe, ki smo jih nato z glasbo skupaj zaplesali.

Dan je bil poln zdravih dogodivščin, naučili smo se, kako narediti vsakdanjost bolj zdravo. Vsi učenci želimo, da bi se takšni dnevi pogosteje ponavljali.

Zapis smo pripravile šolske novinarke 7. in 8. razreda: Iza Sentič, Neža Plaznik, Nia Krivograd, Zoja Kralj, Klara Plešivčnik, Ela Gregor, Ela Čeh, Žana Paradiž, Gaja Štumberger

O avtorju
Dostopnost